Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa papryki

Papryka jest warzywem, które kusi swoim smakiem i w naszej kuchni posiada szerokie zastosowanie. Wyróżniamy grupę wielkoowocową (zwana papryką słodką) oraz drobnoowocową (papryka ostra). Jest niskokaloryczna i stanowi olbrzymią dawkę witamin, zwłaszcza wit. C. Specyficzny ostry smak nadaje papryce występująca w niej kapsaicyna.

Wymagania przy uprawie papryki
Do niedawna była ona uprawiana głównie pod osłonami. Wobec wzrastającego zapotrzebowania oraz zmian klimatycznych coraz częściej jest uprawiana także w gruncie. Przy jej uprawie należy wybrać miejsce ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Wymagania cieplne są wysokie, gdyż optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju tej rośliny wynosi 19-23OC. Przy spadku poniżej 14OC wzrost zostaje zahamowany. Gleba powinna być dobrze uprawiona, żyzna, próchnicza, zasobna w składniki pokarmowe i wilgotna.

Kiedy najlepiej jest sadzić paprykę?
W Polsce paprykę uprawia się wyłącznie z rozsady. Nasiona wysiewa się w połowie marca w szklarni, a przygotowanie rozsady papryki trwa nawet 9-10 tygodni. W tym czasie powinno się utrzymywać stałą temperaturę 24-26 st. C. Na tydzień przed sadzeniem należy rozsadę zahartować. Paprykę wysadza się na miejsce stałe, kiedy rośliny mają około 6 liści, na przełomie maja i czerwca.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!

Jeżeli chcecie poznać więcej wskazówek odnośnie uprawy papryki, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy papryki.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...