Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy pomidorów posadziła lub sadzi jeszcze ostatnie rozsady tych warzyw pod nieogrzewane osłony. Wymienione gatunki w powszechnej opinii zaliczane są do roślin ciepłolubnych, i jest to oczywiście prawda. Czasami jednak warunki atmosferyczne: wysokie temperatury w dzień, silne nasłonecznienie skutkują silnym przegrzaniem roślin rosnących w tunelach. Warunki te dodatkowo sprzyjają silnej transpiracji roślin (rośliny transpirując chłodzą się) oraz nadmiernemu parowaniu wody z gleby. Często, przy silnej operacji słonecznej nawet gatunki ciepłolubne narażone są na szereg stresów: stres wodny, stres przegrzania, stres nadmiernego promieniowania słonecznego. Jak wspomóc gatunki ciepłolubne w walce ze stresami? Stres wodny możemy ograniczyć stosując nasz adiuwant doglebowy SLICK oraz nasz preparat mikoryzowy MycoTech BIO. Stres wysokiej temperatury, stres suszy oraz stres nadmiernego promieniowania słonecznego możemy ograniczyć stosując NURSPRAY HC.

Zastosowanie adiuwantu SLICK w uprawie warzyw pod osłonami.

Jeżeli posadziliśmy już rozsadę, SLICK możemy zastosować do nawadniania lub fertygacji (razem z nawozami) w dawce 1 l/ha uprawy. Stosowanie SLICK kontynuujemy raz w miesiącu stosując dawkę 1 l/ha lub raz w tygodniu stosując dawkę 0,25 l/ha. Dawka 1 l/ha działa około 1 miesiąca, dawka 0,25 l/ha około tygodnia.

Co daje nam zastosowanie SLICK:

  • na glebach lekkich, piaszczystych SLICK zatrzymuje wodę pochodzącą z nawadniania w obrębie systemu korzeniowego
  • na glebach cięższych, gliniastych, trudnych do nasycenia wodą, SLICK ułatwia przemieszczanie się wody w zasięg systemu korzeniowego
  • ogranicza parowane wody z gleby o około 20%, jest to ważne przy słonecznej i wietrznej pogodzie
  • ogranicza przesiąkanie wody poza zasięg systemu korzeniowego

Zastosowanie SLICK pozwala ekonomicznie zarządzać wodą i nawozami do fertygacji.

Zastosowanie preparatu mikoryzowego MycoTech BIO w uprawie warzyw pod osłonami.

O zjawisku mikoryzy pisaliśmy wielokrotnie, jak wykorzystać mikoryzę w uprawie warzyw ciepłolubnych? Wspomniane gatunki: papryka, bakłażan, ogórek, pomidor, są roślinami silnie mikoryzującymi. Oznacza to, że wymagaj symbiozy z grzybami mikoryzowymi i potrafią z tej symbiozy czerpać wymierne korzyści. Rośliny te najlepiej mikoryzować przy użyciu MycoTech BIO już na etapie produkcji rozsady, stosując 5 ml MycoTech BIO w 1 l wody na tace multiplatu. Jeśli tego nie zrobiliśmy, warto zastosować MycoTech BIO teraz, jak najszybciej po posadzeniu roślin. W taki wypadku stosujemy 4 l MycoTech BIO na 1 ha uprawy przez podlewanie/fertygację. W taki przypadku wniesione zarodniki i propagule grzybów mikoryzowych łatwo dostaną się do systemu korzeniowego roślin i nawiążą z nim symbiozę.

Co daje nam zastosowanie MycoTech BIO:

  • ograniczenie stresu replantacji, rośliny zmikoryzowane lepiej, szybciej się przyjmują i podejmują wzrost i rozwój
  • lepsze wykorzystanie wody z nawadniania, sieć strzępek grzybów mikoryzowych sięga daleko dalej niż fizyczny zasięg systemu korzeniowego roślin
  • lepsze wykorzystanie składników pokarmowych ze stosowanych nawozów, na starcie jeśli planujemy mikoryzację roślin możemy ograniczyć dawkę nawozów, szczególnie fosforowych o przynajmniej 20 %
  • ograniczenie reakcji roślin na inne stresy w tym suszy i przegrzania
  • wzrost zdrowotności systemu korzeniowego

Zastosowanie stymulatora odporności na stresy NURSPRAY HC w uprawie warzyw pod osłonami.

NURSPRAY HC jest narzędziem służącym do ograniczania wpływu niektórych stresów środowiskowych na rośliny. Szczególnie dobrze sprawdza się w uprawie warzyw pod osłonami, gdzie o stresy suszy, przegrzania czy nadmiernej solaryzacji nie jest trudno. Z naszych doświadczeń wynika, że pomidory, ogórki, papryka czy bakłażan reagują bardzo pozytywnie na zastosowanie NURSPRAY HC. Ubiegłoroczne i tegoroczne badania tego produktu potwierdziły celowość jego zastosowania w warunkach uprawy pod osłonami oraz w polu. NURSPRAY HC powinniśmy zastosować już teraz po posadzeniu roślin w dawce 200 ml/ha uprawy. Musimy pamiętać, aby zabiegi wykonywać wieczorem, przy pełnym turgorze roślin. Preparat pobierany jest bardzo szybko, już po godzinie jest w roślinie i zaczyna działać. Efekt jednorazowej aplikacji utrzymuje się w roślinach przez około 4 tygodnie. Kolejne zabiegi w wymienionych warzywach powinniśmy wykonać po upływie około 4 tygodni.

Co daje nam zastosowanie NURSPRAY HC:

  • ograniczenie szkodliwości stresów:
    • suszy
    • przegrzania
    • nadmiernej solaryzacji
  • prawidłowe podjęcie wzrostu mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych
  • wydłużenie okresu prawidłowej wegetacji roślin
  • niezakłócony wzrost, rozwój i plonowanie roślin w niesprzyjających warunkach
    • ograniczenie opadania kwiatów na papryce
    • prawidłowe zapylenie i zawiązywanie owoców na ogórku i pomidorze
  • zachowanie wigoru roślin mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych
  • większe plonowanie i poprawę jakości plonu

Opisane tutaj rozwiązania oczywiście możemy ze sobą łączyć, najlepsze efekty związane z ograniczeniem szkodliwości stresów oraz najlepsze efekty ekonomiczne osiągniemy stosując wszystkie trzy produkty: SLICK w celu oszczędnego gospodarowania wodą, MycoTech BIO w celu lepszego wykorzystania składników pokarmowych i wody oraz poprawy jakości plonów, NURSPRAY HC w celu zapewnienia prawidłowego wzrostu, rozwoju i plonowania roślin w niesprzyjających warunkach atmosferycznych.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...