Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Jak poprawić efektywność giberelin

jak poprawić efektywność giberelin
przyciąga gładką skórką

EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A BLACKJAK
Efektywność działania giberelin jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od warunków pogodowych. Aby były one skuteczne temperatura otoczenia nie może być niższa niż 180C. Dodatek preparatu BlackJak do giberelin może pozwolić je stosować w niższych temperaturach z pełną skutecznością.
WPŁYW BLACKJAK NA SKUTECZNOŚĆ GIBERELIN W UPRAWIE GRUSZY
W 2013 przeprowadzono doświadczenie nad możliwością ograniczenia dawki giberelin poprzez dodatek BlackJak. Rezultaty zdecydowanie pokazują, że mimo ograniczenia dawki giberelin o 30%, dodatek BlackJak spowodował zdecydowany wzrost liczby owoców na drzewach w porównaniu do standardowej dawki giberelin, co przy zachowaniu średniej wagi owocu wpłynęło bardzo wyraźnie na wzrost plonu. 20

WPŁYW BLACKJAK NA SKUTECZNOŚĆ GIBERELIN W OGRANICZENIU ORDZAWIENIA JABŁEK
Giberyliny sa powszechnie stosowanie do ograniczenia ordzawień owoców. O efektywnym działaniu mówimy, gdy ogranicza ordzawienie o ok 20%. W 2013 roku przeprowadzone były doświadczenia w Instytucie Praktycznego Sadownictwa przez prof. Annę Bielenin, nad wpływem BlackJak na skuteczność giberelin w ograniczaniu ordzawienia jabłek. Warunki pogodowe wyjątkowo sprzyjały ordzawieniom, a jednocześnie były wyjątkowo niekorzystne dla giberelin. Rezultaty pokazały że dodatek BlackJak zdecydowanie wspomógł skuteczność zastosowanych giberelin.

Co to jest BLACKJAK?
BlackJak to zawiesina leonardytu pochodzącego z kopalń położonych w Północnej Dakocie – USA. Stosowanie go bardzo silnie zwiększa wzrost masy korzeniowej, szczególnie korzeni bocznych. Stosowany w mieszaninach poprawia efektywność innych nawozów dolistnych, hormonów roślinnych i środków ochrony roślin.
Co to jest Leonardyt?
Złoża leonardytów powstały w piątym okresie ery paleozoicznej w Karbonie z rozkładu resztek roślinnych obumarłych bez dostępu do powietrza. Kopalina ta jest formą pośrednią między torfem a węglem brunatnym.
Pokłady leonardytów znajdują się bezpośrednio nad złożami węgla brunatnego. Zawierają one szereg substancji organicznych, miedzy innymi pełne spektrum substancji humusowych:

CZYM RÓŻNI SIĘ BLACKJAK OD INNYCH PREPARATÓW POCHODZĄCYCH Z LEONARDYTU?
Klasyczne preparaty humusowe są efektem ekstrakcji leonardytu przy użyciu silnej zasady, w wyniku tego do roztworu przechodzą jedynie substancje rozpuszczalne w zasadach: kwasy fulwowe i humusowe, tracone są natomiast kwasy ulmowe i huminy oraz szereg dotychczas niepoznanych substancji. Dodatkowym skutkiem ekstrakcji jest zasadowe pH wynoszące w zależności od preparatu od 9 do nawet 10,5.

Co to jest BLACKJAK?
BlackJak zawiera wszystkie składniki leonardytu (ponieważ jest jego zawiesiną). pH ok. 5,5 umożliwiające mieszanie BlackJak praktycznie z wszystkimi substancjami chemicznymi.

BO NAJWAŻNIEJSZY JEST KORZEŃ

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...