Od kilku lat wykonujemy doświadczenia zamgławiania owoców i warzyw w komorach przechowalniczych biologicznym preparatem Polyversum WP. Uzyskaliśmy szereg rejestracji tej metody, a ciągu najbliższych 2 tygodni spodziewamy się rejestracji w truskawkach. Uzyskanie rejestracji uprawniającej do stosowania zamgławiania w przechowywanych jabłkach to jednak proces bardzo skomplikowany i niezwykle kosztowny.
Jednakże dzięki stanowisku Ministerstwa Rolnictwa wobec stosowania metod biologicznych zaistniała szansa szybszego uzyskania rejestracji.
Na decyzję o rozpoczęciu oficjalnego procesu rejestracji duży wpływ miało umieszczenie substancji aktywnej Polyversum WP (Pythium oligandrum), na liście substancji dopuszczonych do stosowania bez jakichkolwiek ograniczeń w importowanych owocach przez Chiny.
W ostatnim tygodniu komory, w których przeprowadzono doświadczalny zabieg zamgławiania, trafiły do oceny od względem skuteczności. Otrzymaliśmy pierwszy raport z Instytutu Ogrodnictwa. Oto kombinacje doświadczenia:
1- brak zabiegów przedzbiorczych
2-zamglawianie pozbiorcze preparatem Polyversum
3- zabieg przedzbiorczy preparatem Bellis 38 WG 21 dni przed zbiorem i pozbiorcze zamglawianie preparatem Polyversum
4-zabieg przedzbiorczy preparatem Bellis 38 WG 21 dni i 7 dni przed zbiorem
To na razie wyniki z pierwszej komory, zostało nam jeszcze 8 🙂
Wyniki wkrótce !
Pozdrawiamy zespół BioAgris