Rola Vapogardu w zapobieganiu pękaniu czereśni i wisni

Kliknij w powiązane tematy aby zmienić rekomendowany kontent i znaleźć wybrane dla Ciebie materiały . Obecna tematyka wyszukiwanego kontentu :

Vaporgard

PRZYCZYNY PĘKANIA CZEREŚNI I WIŚNI
Większość naukowców uważa, że główną przyczyną pękania czereśni I wiśni jest wnikanie wody przez skórkę owocu na drodze osmozy.

„Owoce rosną głównie dzięki wodzie i składnikom mineralnym w niej rozpuszczonym, które są transportowane przez szypułkę. Pomiary wykazały, że owoce czereśni powiększają swoje rozmiary średnio o 3, 5–4,5% dziennie. Tak duży przyrost jest możliwy dzięki wysokiemu turgorowi w komórkach owoców, który może być jednocześnie — przynajmniej w części — odpowiedzialny za kierowanie siłami powodującymi pękanie czereśni.

uprawa w workachvaxiplant sl etykieta

ROLA KUTYKULI
Prawdopodobny jest także związek pomiędzy budową kutykuli a pękaniem czereśni. Kutykula jest zewnętrzną, tłuszczowo -woskową warstwą pokrywającą części nadziemne roślin — w tym owoce. Jej obecność nadaje owocom czereśni charakterystyczny połysk.
Skórka pełni swoje ochronne funkcje właśnie głównie dzięki kutykuli, która jest słabo przepuszczalna dla wody oraz powietrza i stanowi barierę dla przenikania wody oraz związków mineralnych zarówno do wnętrza owocu, jak i w kierunku przeciwnym. Głównym składnikiem kutykuli jest kutyna (90–99%), ale jej rola w pękaniu czereśni nie jest tak ważna, jak wosków występujących w ilości 1–10%. Duża rozpiętość zawartości wosków w kutykuli istotnie wpływa na jej właściwości.
Wszelkie rysy i mikropęknięcia kutykuli, które są niewidoczne gołym okiem, ułatwiają wnikanie wody do owocu i zwiększają jego podatność na uszkodzenia.

Pomiary wykazały, że przez skórkę owoc pobiera znacznie więcej wody i dużo szybciej niż przez szypułkę. Tłumaczy to między innymi fakt, iż nawet niewielki deszcz, podczas którego czas zwilżenia owoców jest krótki, powoduje pękanie czereśni.
W przypadku uszkodzenia kutykuli przenikanie wody do owocu jest większe niż, gdy jej struktura jest nienaruszona.

Pęknięcia kutykuli na owocach mogą powstawać w warunkach naturalnych, na przykład w okresie suszy.

Udowodniono także związek pomiędzy liczbą mikropęknięć kutykuli a gniciem owoców. Czereśnie z kutykulą silnie spękaną są bardziej podatne na infekcje grzyba Botrytis cinerea niż owoce z nieuszkodzoną kutykulą. W konsekwencji tego, od nasilenia występowania uszkodzeń kutykuli zależy również trwałość po-zbiorcza owoców. „ 
Dr Mirosław Sitarek
Hasło Ogrodnicze 05/20

wielodoniczka

Nasilenie spękań wzrasta liniowo ze wzrostem temperatury w przedziale od 10°C do 40°C.

Ryzyko wystąpienia spękań jest o wiele większe, gdy deszcz spadnie w czasie upałów, na przykład po burzy,  niż gdy opady - nawet dłuższe - wystąpią w okresie chłodów.
Liczba uszkodzonych owoców jest większa, gdy deszcz spadnie w nocy, ponieważ owoce mają wtedy większy turgor i wolniej wysychają. Tym samym wchłaniają więcej wody niż w ciągu dnia.
Wiatr podczas opadów przyczynia się do zmniejszenia strat, gdyż owoce szybciej wysychają  i krócej pozostają wilgotne.
Przyczyną pękania czereśni może być także rosa. Silne spękania mogą wystąpić w sadach zlokalizowanych w pobliżu dużych zbiorników wodnych lub łąk. Tam w pochmurne dni następujące po ciepłych nocach rosa długo utrzymuje się na owocach.

ROLA VAPORGARDU Z ZAPOBIEGANIU PĘKANIU OWOCÓW


Vapor Gard dzięki naturalnemu pochodzeniu - łączy się z woskami naturalnie występującymi na powierzchni owoców naprawiając niejako naturalne mikropęknięcia kutykuli.  Tworzy wraz z woskami powłokę, która zabezpiecza owoce przed nadmiernym pobieraniem wody. Nie blokuje jednak całkowicie jej pobierania, gdyż miałoby to niekorzystny wpływ na wzrost owoców.  

wschody łubinuzamgławiacz pulsfog
Pierwszy zabieg należy wykonać w okresie, w którym czereśnie zaczynają intensywnie pobierać wodę , co zbiega się z pojawianiem pierwszych przebarwień na owocach.

zgnilizna brunatna

Biorąc pod uwagę, że najwięcej pęknięć w kutykuli pojawia się w okresie suszy, nie należy sugerować się brakiem deszczów w w tym okresie.
    Jeżeli zabieg wykonamy zbyt późno – gdy owoce są już bardzo nasycone wodą - nawet niewielka ilość wody przepuszczona przez powłokę może spowodować pęknięcia nawet we wczesnej fazie rozwoju

zwalczanie chwastów

VaporGard ulega całkowitej biodegradacji po ok. 40 dniach, jednak pierwsze pęknięcia, przez które woda może dostawać się do owoców powstają już po upływie  ok. 15 – 18 dni.Dlatego należy powtórzyć zabieg w dawce 3 - 3,5 l/ha na ok 7 dni przed zbiorami, aby odbudować jednorodność powłoki. 



W bieżącym roku, bedziemy testować zasosowanie VAPORGARDU w programie 3 x 3 l/ha co 7 dni od 21 dni przed zbiorem

Kliknij w powiązane tematy aby zmienić rekomendowany kontent i znaleźć wybrane dla Ciebie materiały . Obecna tematyka wyszukiwanego kontentu :

Vaporgard

Filmy
Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo filmy .
pokaż wszystko
szkielet szklarni
warzywnictwo
Oglądane 90971 razy
kaptan 50 wp
Opinia o skuteczność zapobiegania popękaniu owoców.
Vaporgard
Oglądane 65618 razy
łuk do pomidorów
Opryski rozsady przed wysadzeniem.
warzywnictwo
Oglądane 34441 razy
roboty do przesadzania roślin
Szybki rozwój korzenia. Nowe już po dwóch dobach od wysadzenia.
warzywnictwo
Oglądane 26382 razy
wełna paluszki
warzywnictwo
Oglądane 37109 razy
aparat do klipsowania papryki
To bardzo ważne dla rozwoju systemu korzeniowego rozsady.
warzywnictwo
Oglądane 30901 razy
ekrany energetyczne
Sadzenie w maju. Temperatura sadzenia 26 stopni. Porównanie rozsady zabezpieczonej i nie.
warzywnictwo
Oglądane 20033 razy
folie zaciemniające
Sadzenie w maju. Temperatura sadzenia 26 stopni. Porównanie rozsady zabezpieczonej i nie.
warzywnictwo
Oglądane 38396 razy
Artykuły
Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.
pokaż wszystko
Uprawa pietruszki zalecenia stosowania blackjak 1
uprawa pietruszki
Oglądane 19145 razy
przez dwa tygodnie od wysadzenia.
Vaporgard
Oglądane 18554 razy
uprawa jabłek
Oglądane 12847 razy
Najnowsze. 2017.
warzywnictwo
Oglądane 11434 razy
Najnowsze. 2017.
warzywnictwo
Oglądane 14883 razy
warzywnictwo
Oglądane 14394 razy
uprawa jabłek
Oglądane 17365 razy
Doświadczenia na uniwersytecie Michigan.
warzywnictwo
Oglądane 12790 razy
uprawa jabłek
Oglądane 14725 razy
uprawa jabłek
Oglądane 17978 razy
Produkty
Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.
pokaż wszystko
Vaporgard
Oglądane 17761 razy