YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa kapusty

Uprawa kapusty

Warzywa kapustne należą do rodziny kapustowatych, natomiast gatunek to kapusta warzywna. Odznaczają się dużą różnorodnością form botanicznych. Z gospodarczego punktu widzenia stanowią jedną z najważniejszych grup roślin warzywnych w Polsce. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W Polsce, w uprawie możemy spotkać kilka jej rodzajów: białą, czerwoną, pekińską, brukselską i włoską.

Wymagania przy uprawie kapusty
Kapusta biała to roślina, która idealnie czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Podobnie jak kapusta czerwona. Obie rośliny dobrze znoszą krótkotrwałe spadki temperatury, nawet poniżej 0OC, więc nie należy się obawiać, że zmarzną w czasie wiosennych przymrozków. Kapusty najlepiej rozwijają się w przedziale 15-20 OC. Obie kapusty, biała i czerwona, preferują gleby zwięzłe o dużej zawartości próchnicy, które zatrzymują trochę wilgoci – mają dość duże zapotrzebowanie na wodę. W przypadku kiedy kapusta czerwona wymaga dość dużej żyzności gleb, kapuście białej wystarczy ich średni poziom. Dodatkowo, rośliny powinny mieć zapewnione podłoże o poziomie pH w granicach 6,2-7,0. Należy pamiętać, że nie powinno się uprawiać roślin na glebach zbyt lekkich, szybko oddających wilgoć. Na takim podłożu możliwa jest jedynie uprawa kapusty wczesnej, ponieważ te odmiany nie potrzebują zbyt wiele wody.

Uprawa kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską powinno się uprawiać w warunkach dnia krótkiego i umiarkowanej temperaturze. Jest uprawiana najczęściej w poplonie po wszystkich roślinach schodzących z pola w połowie lipca, z wyjątkiem roślin kapustnych. Powinno się ją uprawiać na glebach żyznych. Jeśli jest uprawiana na glebach lżejszych, należy wówczas stosować obornik. Kapusta pekińska jest dość podatna na typowe szkodniki kapusty, warto więc zachować ostrożność. Roślina na zbiór jesienno-zimowy jest zwykle uprawiana z siewu wprost do gruntu. Można także uprawiać na zbiór wiosenny z rozsady ale taka uprawa ma mniejsze znaczenie gospodarcze. Bardzo ważne jest odpowiednie podlewanie plantacji, ponieważ kapusta pekińska nie lubi suszy.

Uprawa kapusty brukselskiej
Kapusta brukselska, zwana także po prostu brukselką, świetnie sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych. Obok jarmużu, brukselka jest najbardziej wytrzymałą na niskie temperatury z roślin kapustnych, znosi spadki nawet do -12OC. Może wielokrotnie zamarzać i rozmarzać, nie tracąc przy tym wartości. Po przemarznięciu jest nawet smaczniejsza. Jak wszystkie kapusty, tak i brukselka, ma dość duże wymagania glebowe. Nie lubi braku wody, jednak źle znosi także jej nadmiar. Uprawia się ją głównie z rozsady.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy kapusty, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie kapusty. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy kapusty.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...

Wsparcie dla rozsady papryki – Blackjak, Polyversum WP i Slick

W największym zagłębiu paprykowym zaczęły się siewy na wczesne nasadzenia...

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych...

Najważniejsze zabiegi na koniec sezonu zbioru jabłek

Nieuchronnie zbliża się koniec sezonu. Aktualnie większość odmian jabłoni jest...

Ochrona pozbiorcza selera korzeniowego bez dodatkowych pozostałości środków ochrony roślin

Powoli zbliżają się zbiory selera korzeniowego do przechowywania. Dotychczasowy przebieg...

Jak zwykły chlorek wapnia może stać się wielofunkcyjnym nawozem dolistnym?

Aktualnie trwają zbiory Gali, zaraz Golden, Prince i Sampion, później...

Ochrona przedzbiorcza gruszki oraz ochrona pozbiorcza gruszki i jabłka bez pozostałości środków ochrony roślin

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...

Wydłużenie okna zbioru gruszek

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...

Skuteczna uprawa śliwek podczas sezonu

Na przełomie sierpnia i września, śliwki stają się szczególnie popularnym...

Jak skutecznie zabezpieczyć róże brokułów przed zakwitaniem?

Aktualnie trwająca fala upałów oraz prognozowana pogoda do końca sierpnia,...

Zadbaj o truskawki po zbiorach

Ostatnie miesiące nie pozwalają plantatorom truskawek nawet na chwilę wytchnienia....

Brokuły i kalafiory wysokiej jakości

Brokuły i kalafiory z sezonu letniego są już dostępne. Niedługo...

Maliny nie tylko na deser

Konsumenci kupują owoce jagodowe, w tym maliny, w sposób planowy...

Biocal w rzepaku

Pierwiastki mineralne pobierane są z gleby za pomocą systemu korzeniowego,...

Nu Film Max

Nu Film Max jest preparatem naturalnym o roślinnym pochodzeniu. Stosowany...

Zapobieganie różowatości korzeni cebuli

Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum• Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni...

Nawozy dla borówki amerykańskiej

Zwalczanie antraknozy i szarej pleśni• Zmniejsza porażenie do ok 30%...