Por to roślina dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza cebulę oraz płaskie, wydłużone liście, zaś w drugim roku pędy kwiatowe dochodzące do 2m wysokości. Warzywo to zawiera witaminy (C, B1 i B2 oraz kwas nikotynowy) a ze składników mineralnych w największych ilościach występują fosfor i wapń. Wykorzystywany jest głównie jako roślina przyprawowa

Wymagania przy uprawie pora
Por uprawia się na glebach średnich, zwięzłych, próchnicznych, piaszczysto-gliniastych o pH 6,0 – 7,5. Do dobrego wzrostu potrzebne jest mu słoneczne stanowisko i stały dostęp do wody. Por jest rośliną dnia długiego. Przy stosunkowo niskiej temperaturze w granicach 12-15OC i długim dniu część roślin może wytwarzać pędy kwiatostanowe już w pierwszym roku uprawy.

Idealny czas do sadzenia pora
Por często uprawia się w 2-3 roku po nawożeniu obornikiem. Należy pamiętać, że por bardzo źle reaguje na świeży obornik. Najlepszy plon daje, jeśli wiosna oraz jesień są wilgotne oraz ciepłe. Lubi temperatury w granicach 18-22°C. Dobrze ukorzenione pory znoszą upały. Nasiona pora kiełkuje w temperaturze 3-4°C.


Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy pora, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie pora. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy pora.